«Γαία Γκανή»: Το πρότυπο της Νάπα στο Δομοκό


Στους πρόποδες του «Κασιδιάρη» με θέα τον απέραντο Θεσσαλικό κάμπο, βρίσκεται το Βαρδαλή του Δομοκού. Εκεί ο Βάϊος Γκανής έχει δημιουργήσει τους πρότυπους βιολογικούς του αμπελώνες.
Ο Βάϊος Γκανής
Η ιστορία των αμπελώνων της οικογένειας Γκανή ξεκινά κάπου στα 1920, όταν ο Κώστας Γκανής φυτεύει τον πρώτο μικρό αμπελώνα στην εύφορη γη της «αρχαίας Φθίας», κομμάτι της οποίας υπήρξε και η περιοχή της Θεσσαλιώτιδας και το σημερινό Βαρδαλή. 
Το 1967, ο εγγονός του Κωνσταντίνος φυτεύει ένα αμπελώνα δέκα περίπου στεμμάτων απ’ όπου τροφοδοτεί κυρίως την ντόπια αγορά. Ο Βάϊος δραστηριοποιείται στην αμπελοκαλλιέργεια το 2003 και έκτοτε έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια πραγματικά εξαιρετική βιολογική καλλιέργεια αμπέλου, σε δύο ύψη από τα 160 ως τα 260 μέτρα, τους αμπελώνες της «Γαίας Γκανή».
Αφορμή στάθηκαν οι αμπελώνες της κοιλάδας Νάπα στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α., όπου έζησε για πολλά χρόνια ο Βάϊος Γκανής.
Η περιοχή της πόλης και της κοιλάδας Νάπα, από περιοχή της άλκης, του ελαφιού, των αρκούδων Γκρίζλις και των κούγκαρς, έγινε χάρη σ’ ένα δραστήριο Ιταλό δικηγόρο, περιοχή με απέραντους παραγωγικούς και επισκέψιμους αμπελώνες!
Όταν ο Βάϊος Γκανής επισκέφτηκε τη Νάπα με το εύκρατο μεσογειακό κλίμα και διαπίστωσε πως το χωριό του το Βαρδαλή έμοιαζε, αν και σε μικρογραφία, με την περιοχή της Νάπα, ονειρεύθηκε να κάνει την ιδιαίτερη πατρίδα του στην Ελλάδα μεγάλη οινοπαραγωγική περιοχή! Επέστρεψε στην πατρίδα και μετά από πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισε, ξεκίνησε το μακρύ, επίπονο αλλά όμορφο και παραγωγικό ταξίδι στη δραστηριότητα της αμπελουργίας και οινοπαραγωγής!
Σήμερα κάνει την ελπίδα και τ’ όνειρό του πραγματικότητα, με πάνω από ογδόντα στέμματα παραγωγικών αμπελώνων βιολογικής καλλιέργειας! Οι ποικιλίες που καλλιεργεί είναι οι λευκές ποικιλίες Ασύρτικο, Ροδίτης Αλεπού, Trebbiano, Μαλαγουζιά και Λημνιό και οι ερυθρές ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Μαυρούδι.
Στο χωριό του το Βαρδαλή Δομοκού, ο Βάϊος έχει εγκαταστήσει το οινοποιείο και το αποστακτήριό του, σε μια έκταση τεσσάρων περίπου στρεμμάτων, πλήρως εξοπλισμένο και με δυνατότητες οινοποίησης αλλά και παλαίωσης φιαλών οίνου παλαιάς εσοδείας.
Τα βαρέλια ωρίμανσης είναι από άριστη γαλλική και αμερικάνικη δρυ και ο χώρος είναι ιδανικός για την άριστη και σταδιακή ωρίμανση των οίνων της «Γαίας Γκανή».
Είχα την τύχη να γευτώ τα εξαιρετικά κρασιά της παραγωγής του Βάϊου Γκανή και σύντομα θα παρουσιάσω από τις σελίδες μας αναλυτικά τις πραγματικά άριστες εντυπώσεις που αποκόμισα μέσα από την πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων που τα περιβάλλουν!

Στις φώτο οι αμπελώνες της Νάπα στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α.

Δημήτρης Καρέλης

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη