Γεώργιος Σκούρας: «Χωρίς ενημέρωση για την νέα ΚΑΠ και την μείωση των επιδοτήσεων οι αγρότες της Φθιώτιδας»

 




Λαμία, 16 Ιανουαρίου 2023

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του Περιφερειακού Συμβούλου 

Γεωργίου Σκούρα                                       

Προς:

1) Τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

            κ. Φάνη Σπανό.

2) Τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη

κ. Αποστολόπουλο Κωνσταντίνο. 

 

Θέμα: «Χωρίς ενημέρωση για την νέα ΚΑΠ και την μείωση των επιδοτήσεων οι αγρότες της Φθιώτιδας»   

Χωρίς την κατάλληλη ενημέρωση παραμένουν οι αγρότες της Φθιώτιδας αλλά και των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Στερεάς, για τις σημαντικές μειώσεις των επιδοτήσεων  και τις αλλαγές, που προβλέπει η νέα Κοινή Αγροτική Παραγωγή (ΚΑΠ 2023-2027), που ήδη  εφαρμόζεται από την 1/1/2023. Το αποτέλεσμα θα είναι, μεγάλη μερίδα των παραγωγών να βρεθεί πολύ σύντομα σε πλήρη αδυναμία να πάρει τις σωστές αποφάσεις και σε μεγάλο κίνδυνο, αν όχι βεβαιότητα, να χάσει μεγάλο μέρος των ενισχύσεων που δικαιούται.

Η βασική ενίσχυση είναι μειωμένη κατά 23,35% σε επίπεδο χώρας και κυμαίνεται στα 21,5€ ανά στρέμμα για τις ετήσιες (αροτραίες) καλλιέργειες, στα 27€ για τις δενδρώδεις και στα 17,5€ για τα βοσκοτόπια. Το λεγόμενο πρασίνισμα καταργείται (χάνεται απευθείας το 30% της ενιαίας ενίσχυσης) και οι αγρότες καλούνται να αναπληρώσουν τμήμα αυτού, «χτίζοντας» το υπόλοιπο των ενισχύσεων που θα λαμβάνουν εφαρμόζοντας ένα από τα οικολογικά σχήματα (εφαρμογή αμειψισποράς, διατήρηση βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας κ.α.) που είναι κατατεθειμένα στον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Δυστυχώς για άλλη μια φορά το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας που εκπόνησε εν κρυπτώ και χωρίς διαβούλευση η κυβέρνηση της Ν.Δ. για την νέα ΚΑΠ και εγκρίθηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2022, δεν ενσωματώνει τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας και των συλλογικών φορέων και δεν έχει στο κέντρο της προσοχής τον κορμό της Ελληνικής γεωργίας που είναι η μικρομεσαία εκμετάλλευση. Αντιθέτως και χωρίς να ενδιαφέρεται πραγματικά για τον πρωτογενή τομέα, εμφανίζει την αυστηροποίηση των ελέγχων και τις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, σαν στοχευμένες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των αγροτών 

Με την καλλιεργητική περίοδο να έχει ξεκινήσει και τους αγρότες να μην γνωρίζουν τις αλλαγές που επέρχονται, αλλά και τις νέες έννοιες που εισάγονται, όπως τα οικολογικά σχήματα, η αναδιανεμητική ενίσχυση, η αιρεσιμότητα και άλλα, υπάρχει κίνδυνος πολλοί να χάσουν και την βασική ενίσχυση αν δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. 

Πρώτοι και μεγαλύτεροι χαμένοι είναι οι κτηνοτρόφοι που ουσιαστικά χάνουν σχεδόν όλη την ενίσχυση του πρασινίσματος ύψους 185 εκατ. € και ακολουθούν οι παραγωγοί με τις δενδρώδεις καλλιέργειες, λόγω προβλημάτων εφαρμογής των οικολογικών σχημάτων και κατάργησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων. 

Επειδή το νέο τοπίο των επιδοτήσεων απαιτεί ενημέρωση και αρκετή μελέτη για να μπορέσει να  «χτίσει» ένας παραγωγός τις ενισχύσεις που θα λαμβάνει σε βάθος πενταετίας.

Επειδή καταργούνται τα ιστορικά δικαιώματα και οι παραγωγοί για να ανακτήσουν τις απώλειες των επιδοτήσεων, θα πρέπει να επιλέξουν, να επενδύσουν και να συμμετέχουν οικονομικά, στην υλοποίηση των οικολογικών προγραμμάτων ή να παράγουν βιολογικά προϊόντα ή να ασχοληθούν με καινοτόμες καλλιέργειες.

Επειδή η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες τόσο της Φθιώτιδας όσο και των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, λόγω των αλλαγών σε επιδοτήσεις, και καλλιέργειες. 

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται ο κ. Περιφερειάρχης & κ. Αντιπεριφερειάρχης:  

1) Γιατί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Φθιώτιδα και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, για τις αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ 2023-2027 με στόχο την ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού; 

2) Γιατί έχει καθυστερήσει η ενημέρωση των αγροτών, όταν σε άλλες ( σημαντικές παραγωγικές Περιφέρειες όπως αναφέρεται σε πρόσκληση) η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε) από τα τέλη Ιουλίου του 2022 οργανώνει αντίστοιχες ενημερωτικές ημερίδες; 

3) Ποιες προτάσεις έχει καταθέσει η αρμόδια Δ/νση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Στερεάς, στο Υπ.Α.Α.Τ. σχετικά με την κατανομή των επιδοτήσεων, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα;







Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη