Παίζοντας μπάσκετ και βόλεϊ στην εφηβεία ''xτίζεις'' γερά οστά για όλη τη ζωή! (του Παναγιώτη Στασινού)

 




 Οι άνδρες και οι γυναίκες που έπαιξαν μπάσκετ στην εφηβεία είχαν πιο γερά οστά και υψηλότερη BMD αυχένα του μηριαίου οστού σε μεγάλη ηλικία. Επιπλέον, οι γυναίκες που έπαιξαν βόλεϊ στην εφηβεία είχαν υψηλότερη BMD οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης σε μεγάλη ηλικία!


Όλο και περισσότερες νέες μελέτες επιβεβαιώνουν την τεράστια σημασία που διαδραματίζει η σωματική άσκηση του έφηβου/ης στην αντοχή και την καλή υγεία των οστών σε όλη μας τη ζωή.


Στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  περιοδικό Frontiers in Physiology δίνονται μάλιστα κατευθύνσεις για τα αθλήματα που φαίνεται πως προσφέρουν περισσότερο στη σκελετική υγεία.


Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 1.600 άτομα ηλικίας μεταξύ 65 και 84 ετών και επιβεβαίωσαν πως οι ηλικιωμένοι που συμμετείχαν σε αθλήματα υψηλής έντασης ως έφηβοι είχαν πιο υγιή και ανθεκτικά οστά από εκείνους που δεν συμμετείχαν.


«Η σωματική άσκηση στην εφηβεία επηρεάζει την BMD [την οστική πυκνότητα] περισσότερο από 50 χρόνια αργότερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Yoshifumi Tamura και πρόσθεσε πως «τα ευρήματά μας μπορούν να καθοδηγήσουν στην επιλογή των αθλημάτων κατά την εφηβεία για μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία».


Να σημειωθεί πως η απόκτηση μέγιστης οστικής μάζας σε νεαρή ηλικία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού αυτό παίζει ουσιαστικό ρόλο σε ενδεχόμενη απώλεια οστού μετά τα 50 έτη.


Οι επιστήμονες εξέτασαν πολλές διαφορετικές παραμέτρους συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων βιταμίνης D και της οστικής πυκνότητας στον αυχένα της μηριαίας κεφαλής καθώς και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.


Τα πιο κοινά αθλήματα που έπαιξαν οι συμμετέχοντες ως έφηβοι περιελάμβαναν το μπάσκετ,το ποδόσφαιρο,το μπέιζμπολ, το τζούντο , το πινγκ-πονγκ, το τένις, το βόλεϊ και την κολύμβηση.

Διαπιστώθηκε ότι το μπάσκετ έχει ιδιαίτερα έντονη επίδραση στην υγεία των οστών αργότερα στη ζωή, καθώς η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που έπαιζαν το άθλημα στην εφηβεία τους είχαν σημαντικά ισχυρότερα μηριαία οστά. 


Η μελέτη ρίχνει φως στη σημασία της άσκησης στην εφηβεία για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και παρέχει επιστημονικά στοιχεία για τη θέσπιση πρώιμων προληπτικών μέτρων κατά της οστεοπόρωσης στο μέλλον.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα ωθήσουν σε περισσότερες έρευνες και μεθόδους για την πρόληψη της σκελετικής υγείας για όλη τη ζωή μας.


Κατευθύνετε λοιπόν τα παιδιά σας να γυμνάζονται συστηματικά και ιδιαίτερα να παίξουν μπάσκετ και βόλεϊ!

Δώστε τους τη δυνατότητα να έχουν γερό και υγιή σκελετό σε όλη τους τη ζωή!


Παναγιώτης Στασινός

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη