Η αρχαιοελληνική ποικιλία «Greco di tufo», μετά από ένα ταξίδι μέσα στους αιώνες, επέστρεψε στη Βόρεια Φθιώτιδα!

Αμπελόραχη Εκκάρας Δομοκού: Ένα από τα πιο ιδιαίτερα κρασιά που έχετε δοκιμάσει .
Η αρχαιοελληνική ποικιλία ΄΄Greco di tufo΄΄ επιστρέφει μετά από ένα ταξίδι μέσα στους αιώνες ( 6ος αιώνας Π.Χ. από την Βόρεια Φθιώτιδα ως την Κάτω Ιταλία στις πρώτες αποικίες των Πελασγών) και ξανά πίσω στην πατρίδα το 2001 , στην ίδια περιοχή ( γι’αυτό το λόγο ένας φίλος και γνώστης του κρασιού την ονόμασε «Ελγίνεια ποικιλία»).
Η επιβεβαίωση των χιλιετηρίδων προέλευσης της ποικιλίας αυτής δόθηκε από την ανακάλυψη μιας τοιχογραφίας στην Πομπηία που χρονολογείται τον 1ο αιώνα προ Χριστού με μια σύντομη ποιητική περιγραφή ««"...είσαι τόσο ψυχρή , φτιαγμένη από πάγο , αφού ούτε καν το Greco di Tufo δεν μπόρεσε να σου ζεστάνει την καρδιά" .» .»
Η αρχαία πόλη Κύφαιρα (κύφος+αίρω) είχε χαρακτηριστικό της τις ιαματικές πηγές της περιοχής για την ανόρθωση πάσης φύσεως «κυφώσεων» σωματικών αλλά ψυχικών και πνευματικών.
Μία από τις ιαματικές πηγές αναβλύζει στην «Αμπελόραχη» και ποτίζει το ζεστό καλοκαίρι με φυσικό τρόπο (βαρύτητα) την Greco di tufo με θειούχο ιαματικό νερό , κάνοντας το κτήμα μοναδικό όσον αφορά την 100% άρδευσή του από χαρακτηρισμένο ιαματικό νερό.
Η «Ελγίνεια ποικιλία» , το ιαματικό νερό , το χώμα από τριμένη πέτρα ( ρόκι το λένε) , η πολύ χαμηλή παραγωγή (400 κιλά/στρέμμα) , το μεράκι και η αγάπη από τον παππού Μιχάλη μέχρι τα εγγόνια Μιχάλη , Κωνσταντίνα & Γιώργο μας δίνουν ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ιδιόμορφα κρασιά με ισορροπημένο αλκοολικό βαθμό , δυναμικότατη οξύτητα που ταιριάζει με ένα μοναδικό αρωματικό πλούτο σπάνιο όσο η ίδια ποικιλία και ο τρόπος παραγωγής της.

ΠΟΙΚΙΛΙΑ: Greco di tufo
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Αμπελόραχη Εκκάρας-Δομοκού
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές με έλεγχο της θερμοκρασίας και παραμονή μετά την ζύμωση σε αυτές. Τον χειμώνα υπόκειται σε φυσική ψύξη -7ο C και χωρίς φιλτράρισμα ή σταθεροποίηση εμφιαλώνεται στις αρχές κάθε άνοιξης.
ΤΡΥΓΟΣ: 5-15 Σεπτεμβρίου
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: 1.993 φιάλες εμφιαλώνονται αυστηρά κάθε άνοιξη.
ΑΛΚΟΟΛΗ: 11,5ο vol
ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ: Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα με πράσινες γραμμές.Πολυεπίπεδο αρωματικό σύνολο που κυριαρχείται από την μοναδικότητα του συνόλου. Κυρίαρχα αρώματα άνθους πορτοκαλιάς , λεμονιάς , γιασεμιού και λευκόσαρκου ροδάκινου δεμένα με μια περίτεχνη και έντονη οξύτητα.



ΠΗΓΗ: http://www.kyfaira.gr/

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη