Εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου στην Ομβριακή

Τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου εόρτασε με λαμπρότητα η τοπική μας Εκκλησία, το διήμερο 5 και 6 Οκτωβρίου στην Ομβριακή Δομοκού, όπου φυλάσσεται η τιμία Κάρα του Οσίου.
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ομβριακής. Περί το τέλος του Εσπερινού  πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της τιμίας Κάρας του Οσίου Ιωάννου στους δρόμους της Ομβριακής και στη συνέχεια οι πιστοί μετέφεραν πεζή την τιμία Κάρα στην Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου.
Ανήμερα της εορτής Τρίτη 6 Οκτωβρίου τελέσθηκε Όρθρος και πανηγυρική θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Ομβριακής στην οποία προερξήρχε ο Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεώς μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Ζαφείρης, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο.
Στους εορτασμούς παρέστησαν οι αρχές τις περιοχής και πλήθος προσκυνητών.
Το ιστορικό της απόκτησης της τιμίας Κάρας κατέγραψε στο βιβλίο του «Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου του Ομβρικού» ο Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τσιούμας σύμφωνα με τις διηγήσεις παλαιοτέρων κατοίκων της Ομβριακής: «Ο Αρσένιος, ηγούμενος της Μονής, πληροφορήθηκε πως ο Σουλτάνος, μετά την απελευθέρωση της Κρήτης , θα περνούσε με λάφυρα, μεταξύ των οποίων η Κάρα του οσίου Ιωάννου του Ερημίτου, από το δρόμο της Λαμίας –Δομοκού.
Τότε, καθώς το μοναστήρι ήταν ακμαίο, έψησε μερικά αρνιά και βγήκε στο δρόμο τον οποίο θα περνούσε ο Σουλτάνος. Στην τοποθεσία ‘’Καλαματαίικα’’ τον υποδέχτηκε και του ‘’έκανε το τραπέζι. ‘’ Κατόπιν του ζήτησε την Κάρα και αφού πλήρωσε γι’αυτή ένα σημαντικό ποσό, την αγόρασε. Έκαναν και ένα συμβόλαιο αγοράς, ‘φιρμάνι’. Έκτοτε η Κάρα παρέμεινε στο μοναστήρι».

Φωτογραφίες: Δήμητρης Ανάγνου και Γιώργος Ανδρεόπουλος










Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη