Αποκάλυψη τοξωτού γεφυριού στις όχθες της Λίμνης Ξυνιάδος, στον Άγιο Στέφανο

Αποκάλυψη τοξωτού γεφυριού στις όχθες της Λίμνης Ξυνιάδος, στον Άγιο Στέφανο

Μια εξαιρετική παρατήρηση έκανε ο κ. Χρήστος Κουκουβάος, από τον Άγιο Στέφανο Δομοκού, σχετικά με ένα τοξωτό γεφύρι που βρίσκεται στα όρια των οικισμών Αγίου Στεφάνου και Κορομηλιάς, του Δήμου Δομοκού. Όπως αναφέρει ο κ. Κουκουβάος, σε επιστολή που μας απέστειλε, «Το γεφύρι αποκαλύφθηκε μετά την αποστράγγιση της λίμνης Ξυνιάδος το 1952-1953. Έκτοτε με την πάροδο του χρόνου και την ασφαλτόστρωση επί Δικτατορίας, που μεταφέρθηκε ο κεντρικός  δρόμος πιο κάτω, το γεφύρι ξεχάστηκε και καλύφθηκε από πυκνή βλάστηση. Με τα νέα έργα για τον Ε65 βρέθηκε ξανά και καθαρίστηκε από την εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή των έργων του Ε65. Όπως θα διαπιστώσετε, το γεφύρι είναι σε σχετικά κακή κατάσταση και δεν γνωρίζω αν ο Δήμος του Δομοκού έχει ενημερωθεί για την ύπαρξή του ώστε να μεριμνήσει για την ανάδειξή του».
Καθώς δεν υπάρχει τεχνική μελέτη ή οποιαδήποτε σχετική εκτίμηση για το χρόνο κατασκευής του, αξίζει να αναφερθεί προς το παρόν, ότι είναι από τα ελάχιστα πλέον τοξωτά, πέτρινα γεφύρια στην περιοχή του Δομοκού, γι’ αυτό το λόγο πρέπει ο Δήμος Δομοκού και οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής, να ενδιαφερθούν για την διάσωση και αναστήλωση του ιστορικού αυτού γεφυριού, μέρους του παλαιότατου οδικού άξονα που ένωνε την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Θεσσαλία, τον Αλμυρό και το Βόλο, με τα Ιωάννινα και την υπόλοιπη Ήπειρο, την Πίνδο και τα Άγραφα.
Θα προβούμε σε μια περαιτέρω ιστορική έρευνα για το εν λόγω γεφύρι, ωστόσο, ως πρώτη εκτίμηση, αυτό χρονολογείται τουλάχιστον από τα τέλη του 19ου αιώνα και τα πρώτα έργα οδοποιίας των Τσιφλικάδων της περιοχής Νταουκλή, είναι όμως πολύ πιθανό να πρόκειται για ανακατασκευή αρχαιότερου τοξωτού γεφυριού.

Ευχαριστούμε τον κ. Κουκουβάο για την ανάδειξη του θέματος.

Δ.Κ.

Τις φωτογραφίες μας έστειλε επίσης ο κ. Χρήστος Κουκουβάος:

Το γεφύρι μετά τον καθαρισμό και ετοιμόρροπο

Το γεφύρι πριν την αποκάλυψή του

Το γεφύρι πριν την αποκάλυψή του

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη